Capaciteitsscan
In de ouderenzorg wordt al jarenlang steeds meer beroep gedaan op zelfstandigen zonder personeel (zzp): steeds meer zorgmedewerkers kiezen ervoor om als ondernemer aan de slag te gaan en zichzelf op die manier te verhuren aan zorginstellingen. De bemiddelaars, die een brug vormen tussen de zzp’er en de zorginstelling, zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten en spelen in op de enorme vraag naar personeel én de drang naar meer flexibiliteit en vrijheid van een steeds groter wordende groep zorgmedewerkers. Deze verandering heeft zowel voordelen als nadelen, waarbij duidelijk wordt dat de nadelen de komende tijd actueler worden en zorginstellingen dwingen om hun beleid aan te scherpen.
Voordelen:
– Zzp’ers zijn in veel gevallen vrijgesteld van BTW – dit brengt een aanzienlijke kosten besparing met zich mee.
– Omvangrijk aanbod om uit te putten – steeds meer zorgmedewerkers kiezen voor het ‘ondernemerschap’.
Nadelen:
– Weinig tot geen grip op kwaliteit doordat er veel verschillende gezichten op de werkvloer.
– Onvrede in de vaste teams door verworven vrijheden zzp’ers – dit zorgt voor een hoger verzuim en verloop binnen de teams.
– Controle op VOG en diplomering lastiger dan bij ‘reguliere’ uitzendkrachten.
– Risico op inzet van ‘schijnzelfstandigen’.
Omdat het werken als zzp’er is voorbehouden aan een ondernemers die voldoen aan een aantal specifieke eigenschappen, en er in de zorg veel zzp’ers werken die hier niet aan voldoen, is de kans erg groot dat er bij controles vanuit de Belastingdienst problemen kunnen ontstaan voor de zpp’ers, de bemiddelaars maar zeker ook voor de zorginstellingen. Kern van het probleem: de Belastingdienst gaat, door het afschaffen van het handhavingsmoratorium, vanaf 1 januari 2025 streng controleren. De basis voor deze controles is verstevigd door het Deliveroo arrest zoals uitgesproken door de Hoge Raad. De mogelijke gevolgen van de controles zijn groot, namelijk naheffingen op het gebied van loonbelasting en werkgeverspremies en boetes.
Tijdig inspelen op de aankomende wijzigingen: Capaciteitsscan
Om zorginstellingen te helpen klaar te staan voor deze verschuiving in de markt, heeft Aegis een Capaciteitsscan ontwikkelt. Hiermee brengen we huidige stand van zaken wat betreft de inzet van zzp en PNIL in beeld, concretiseren we de wensen en de doelen binnen de instellingen en maken we inzichtelijk welke stappen er gezet moeten worden om die doelen te behalen. Belangrijk hierbij is het aan de ene kant focussen op het zo compliant mogelijk werken bij de inzet van zzp’ers, maar nog belangrijker is het verminderen van het belang van de zzp’ers binnen de zorgorganisatie. Dit door de totale behoefte aan PNIL te verminderen en binnen die PNIL inzet op zoek te gaan naar een andere, en betere, mix. Daarnaast zoomen we in op manieren om beter om te gaan met de al in huis zijnde capaciteit binnen een zorginstelling.
Aanpak & werkwijze
-
Bepalen van de scope.
-
Ophalen interne kaders en wensen.
-
Overzicht creëren van het relevante wettelijke kader en de toekomstige ontwikkelingen.
-
Scan van het huidige beleid m.b.t. zzp’ers en andere vormen PNIL.
-
In kaart brengen van de huidige processen aangaande de inzet van zzp’ers en PNIL.
-
Cijfermatig inzicht creëren in de huidige omvang van de inzet.
-
Scan van IT landschap en mogelijkheden.
-
Het in beeld brengen van de kansen & risico’s op basis van bovenstaande bevindingen.
-
Aanbevelingen: meerdere uitgewerkte scenario’s met daarin een stappenplan naar de toekomst toe.
Voor een meer informatie of een offerte kun je contact met ons opnemen via onderstaand formulier.