Kenniscentrum
PNIL-uitgaven in de GHZ blijven stijgen – in 2023 met 18,9%
In 2023 stegen de uitgaven van GHZ-instellingen aan Personeel Niet In Loondienst (PNIL) met 18,9%, bovenop een enorme groei van 47,5% in 2022. De totale uitgaven aan PNIL bedragen nu ruim €900 miljoen, wat neerkomt op meer dan 11% van de totale personeelskosten en ruim 8% van de omzet. Deze trend laat zien dat het belang van PNIL elk jaar groter wordt – een zorgelijke ontwikkeling.
Tegenover de flinke groei van de PNIL, stegen de totale personeelskosten met 7,4%, terwijl de omzet slechts met 6,7% groeide. PNIL slokt daarmee een steeds groter deel van het budget op. Met de naderende regelgeving rond zzp’ers dreigt dit kostenplaatje nóg verder uit de hand te lopen. Het is duidelijk dat zorginstellingen snel grip moeten krijgen op deze situatie.
Onderzoek door Aegis Interim & Advies en Pernillo
Samen met Pernillo heeft Aegis Interim & Advies een diepgaand onderzoek uitgevoerd, gebaseerd op de jaarverslagen van alle GHZ-instellingen. Hierin analyseren we de explosieve groei van PNIL-uitgaven en de onderliggende oorzaken. Uiteraard bieden we ook verschillende oplossingsrichtingen om grip te krijgen op PNIL in een sterk veranderende markt.
Benieuwd naar het volledige rapport? Download het via onderstaande knop.
Webinar over inzet zzp in de zorg
Verschillende partijen gaan spannende tijden tegemoet in de zorgwereld. Door de aangekondigde controles van de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid bestaat het sterke vermoeden dat veel zzp’ers niet op de huidige manier aan het werk kunnen blijven in de zorg. Omdat deze groep een flink deel van de roosters invult op dit moment is het belang van kwalitatieve oplossingen enorm. De sector lijkt enigszins in paniek, gestuwd door commerciële bemiddelaars die hun dienstverlening moeten aanpassen aan de situatie. Korte termijn oplossingen, die financieel op lange termijn niet haalbaar zijn, lijken de boventoon te voeren. Om als zorginstellingen echt stappen te zetten is een bredere visie op capaciteit nodig, waarbinnen het verhogen van de tevredenheid van de medewerker en het beteugelen van de PNIL-kosten een belangrijk onderdeel zijn.
Om de discussie breder te voeren en oplossingsrichtingen aan te dragen die zorginstellingen echt verder helpen, heeft Aegis Interim en Advies een gratis webinar gemaakt voor professionals in de zorg. Klik hieronder voor meer informatie en om het webinar te bekijken.
Uitgaven aan PNIL in de VVT stijgen met 7,5% in 2023
De uitgaven van VVT-instellingen aan Personeel Niet in Loondienst (PNIL) zijn in 2023 met 7,5% gestegen ten opzichte van 2022. Er is in 2023 totaal meer dan 1,74 miljard euro aan PNIL uitgegeven door VVT-instellingen. Dit concludeert Aegis Interim en Advies op basis van de een analyse van meer dan 348 jaarverslagen over 2023 van zorginstellingen die VVT-dienstverlening aanbieden.
Deze stijging, die aantoont dat de vraag naar extern personeel groot blijft in de VVT-sector, staat tegenover een lichte stijging van de totale personeelskosten (deze zijn met slechts 4,7% gestegen) en ook een omzetstijging (6,5%) die achterblijft bij de stijging van de PNIL-kosten. Dit is niet volledig te wijten aan stijgende tarieven van de bemiddelaars. De relatieve stijging van PNIL toont vooral aan dat het aandeel PNIL groter en groter wordt binnen de VVT. Extra pikant gezien alle onzekerheid met betrekking tot het ZZP-dossier.
In het onderzoek bieden we een analyse van deze ontwikkelingen en van de achterliggende oorzaken, waarbij er veel aandacht is voor de regionale verhoudingen. Benieuwd naar het artikel? Klink op de link hieronder om het te downloaden.
Urgent: Hoogwaardig capaciteitsmanagement in de ouderenzorg
De ouderenzorg staat onder enorme druk door het personeelstekort en de toenemende, complexer wordende zorgvraag. Efficiënt gebruik van capaciteit is de komende jaren essentieel om de kwaliteit van zorg te kunnen waarborgen. Capaciteitsmanagement biedt oplossing door (zorg)processen beter te organiseren en op elkaar af te stemmen. Helaas maken veel ouderenzorginstellingen hier nog geen prioriteit van, ondanks de overduidelijke voordelen. Nu beginnen met capaciteitsmanagement is cruciaal om toekomstige zorgbehoeften effectief te kunnen blijven vervullen.
Lees het volledige artikel hieronder om te ontdekken waarom capaciteitsmanagement onmisbaar is voor de toekomst van de ouderenzorg
White paper: Grip op de inzet van zzp'ers
De komende maanden komt er veel op de zorg af. Naast de uitdagingen die de dubbele vergrijzing en de daarmee gepaard gaande stijgende vraag naar zorg met zich meebrengen, is er ook werk aan de winkel wat betreft de inzet van zzp’ers. Door het ruime aanbod en de gunstige prijs ten opzichte van uitzendkrachten, zijn zzp’ers op dit moment de meeste aantrekkelijke groep PNIL om in te zetten. De aangekondigde strenge controles van de Belastingdienst (vanaf 1 januari 2025) en de onduidelijkheid over aanstaande wetgeving op dit gebied, maakt doorgaan op dezelfde weg echter risicovol.
Zorginstellingen zullen grip moeten krijgen op de inzet van zzp’ers. Een (groot) deel van de huidige zzp-capaciteit zal waarschijnlijk niet via de op dit moment gangbare constructies beschikbaar blijven, zonder dat er flinke risico’s aan kleven. Het krijgen van hoge boetes en belangrijker, het vastlopen van de zorg, moet te allen tijde voorkomen worden. Het simpelweg stoppen met de inzet van zzp’ers, zonder doordacht en uitgewerkt plan, is echter geen oplossing voor dit ingewikkelde vraagstuk. Het is van belang om eerst uit te zoomen en op waarde te schatten wat de kern van de uitdaging is, om zo tot een oplossing te komen.
Om zorginstellingen te helpen zich voor te bereiden op deze verschuiving in de markt, heeft Aegis een white paper geschreven. In deze white paper gaan we in op de aankomende veranderingen en de gevolgen hiervan, maar bovenal worden mogelijkheden geschetst waarop gebruik kan worden gemaakt van de kansen die ook ontstaan. We nemen stap voor stap door wat een zorginstelling kan doen om én te voldoen aan de eisen vanuit de Belastingdienst, én de roosters op een betaalbare manier rond te krijgen.